lördag 3 mars 2012

Diagnos: Emotionell instabil personlighetsstörning (Borderline)

Jag har inte skrivit på länge men bloggen är inte död, bara så att ni vet! Jag har bara haft fullt upp med mig själv och med livet och allt som kommer med det. Just nu är det rätt mycket för mig att bearbeta och ta in, nya utmaningar som jag måste fejsa...

I torsdags blev jag utskriven från Danderyd och är numera dagpatient. Att vara dagpatient innebär för min del att jag kommer att vara på avdelningen ett visst antal timmar per dag under ett par veckors tid för att så mjukt som möjligt slussas vidare till öpeenvården, vardagen och livet. Det kändes riktigt jobbigt direkt efter utskrivningssamtalet och katastroftankar som t.ex. "nu kommer jag säkert ställa mig framför t-banan istället för att gå på den", men det gick bra, jag tog mig hem och sedan kändes det mesta helt ok faktiskt. Det pendlar så oerhört mycket gällande mina känslor, sinnesstämning och i mitt humör, det går upp och ner rätt rejält.

I torsdags blev även personlighetsutredningen klar, den gjorde jag tillsammans med en av psykologerna som är kopplade till avdelningen. När då utredningen var klar fick jag även beskedet att jag har "Emotionell instabil personlighetsstörning" eller "Borderline" som det även kallas. Jag vet inte riktigt hur jag ställer mig inför diagnoser och att bli "satt i ett fack"... När psykologen gav mig beskedet om diagnosen så blev jag inte så förvånad men däremot började tankarna fara omkring i skallen på mig, jag blev förvirrad och det var mycket för mig att ta in och bearbeta. Shit ännu en diagnos, oj... Nu har jag fullt upp med att lära mig att förhålla mig till den, jag tänker också att det är skönt att få ett ord och en förklaring till varför jag är som jag är. Jag fick ett litet häfte med information om diagnosen, kriterier, symtom, bakgrund och orsaker till varför man får den. Här är ett litet utdrag om vad diagnosen innebär:

"Personer med emotionell personlighetsstörning är ofta impulsiva, intensiva och emotionellt instabila. De har inte sällan en negativ inre bild av sig själva, och bilden av människor i deras nära omgivning tenderar att skifta mellan svart och vitt. Humöret är ofta snabbt svängande, känslorna tenderar att bli intensiva. Det är många gånger svårt för omgivningen att förstå de snabba och starka känsloreaktionerna. Självskadebeteende, självmordsförsök och samsjuklighet med till exempel depression, ätstörning, missbruk och ångestsjukdomar är vanligt.

Emotionellt instabil personlighetsstörning (även kallad Borderline) är relativt vanligt förekommande. En rimlig uppskattning utifrån internationell forskning är att ca 1% lider av dessa diagnoser. (Torgersen 2001). Det betyder att det i Sverige bör finnas cirka 90000 personer med emotionell personlighetsstörning.

emotionell personlighetsstörning kännetecknas av svårigheter med känsloreglering, relationsproblem, impulsivitet och låg tilltro till sig själv. Självskadebeteende är vanligt förekommande och är ofta försök att reglera starka, outhärdliga känslor."

För att avsluta vill jag citera en låt med Den Svenska Björnstammen som heter "Mörkt kallt ljus" som jag lyssnar mycket på just nu.


"Jag lovar att vara stark och jag lovar att vara god
jag kan lova hela världen att jag står vid mitt ord"

1 kommentar:

  1. fortsätt vara stark charlie, tänker på dig ofta. glöm inte att du har många vänner som bryr sig och vill hjälpa dig med det lilla som behövs.
    vi ses snart :) <3

    SvaraRadera